Visit Estonia kõige külastajasõbralikuma muuseumi auhinna Rotilõks sai Eesti Lennundusmuuseum

01. veebruar 2020

Eesti muuseumide aastaauhindade jagamise raames võitis Visit Estonia kõige külastajasõbralikuma muuseumi eriauhinna Rotilõks Eesti Lennundusmuuseum.

Visit Estoniale jäi muuseum silma eelkõige tänu sellele, et suudab lisaks tavapärasele tegevusele kaheks päevaks aastas kasvada endast palju suuremaks. See tähendab Eesti Lennupäevade korraldamist, mis said eduka rahvusvahelise sündmusena alguse juba 16 aastat tagasi.  

 „Muuseum asub väikeses maakohas Lõuna-Eestis, kuid meelitab edukalt külalisi suurematest linnadest kaugemale. Selle vedaja Mati Meos on oma ala fanaatik ja ambitsioonikas visionäär,“ ütles EASi turismiarenduskeskuse direktor Margus Sameli. Lennundusmuuseumi korraldatud Eesti Lennupäevad on Baltikumi suurim lennundusüritus. Läinud aastal külastas kahepäevast sündmust 15 000 inimest, kellest üle 10% on lätlased. „Rahvusvahelisele publikule huvipakkuvad sündmused tekitavad meie külalistes harjumust Eestis käia. Eelkõige korduvkülastustel põhinebki meie naaberriikide turism Eestisse, millest saavad tulu paljud inimesed ja turismiettevõtted,“ lisas Sameli.

Tehnikavaldkonna huvikeskusena on Eesti Lennundusmuuseum suunatud nii täiskasvanutele kui noortele, propageerides inseneriharidust. Ekspositsioonis on 26 lennukit ja 4 helikopterit, mis esindavad Euroopa ja USA lennutehnikat. Mudelikogus on üle 400 lennuki, kopteri ja raketi maketi. Emotsioone pakuvad ka atraktsioonid – batuudid, langevarjuhüppe-, Ameerika mägede ja piloteerimissimulaatorid ning huvilise 20 m kõrgusele paiskav katapult. Muuseumis on võimalik korraldada loenguid, firma- ja pereüritusi.

Eesti Lennupäevadel on alates aastast 2016 olnud järjepidevalt igal aastal üle 10 000 külastaja, rekordaasta oli 2018, kui külaliste arv jõudis 16 000ni. Eduka sündmuse korraldamise tulud investeerib muuseum ekspositsiooni täiendamisse. Igal aastal saab nii soetada vähemalt ühe uue eksponaadi, mis on selle muuseumi puhul väga kallid.

Ka online-keskkondadesse jäetud hinnanguid koondav tarkvara ReviewPro kinnitab 95% külastajate rahulolu muljetega sellest muuseumist, mis on väga kõrge hinnang.