Euroopa turismi tippametnikud pidasid Tallinnas nõu

03. november 2017

19. oktoobril Tallinnas toimunud 16. Euroopa Turismifoorum keskendus digitaalsete ja innovaatiliste reisiteenuste korraldamisele ning mugavamate ja turvalisemate transpordiühenduste tagamisele. Kokku osales foorumil üle 170 Euroopa turismivaldkonna tipu nii avalikust kui ka erasektorist.

Euroopa turismifoorum toimub igal aastal Euroopa Komisjoni ja teise poolaasta ELi nõukogu eesistujariigi koostööna. 16. Euroopa Turismifoorumil Tallinnas arutati turismisektoris digitaalsete lahenduste kasutuselevõtmist, transpordiühenduste kitsaskohti, turismisektori keskkonnasõbralikkust ja turvalist reisimist Euroopas.

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaministri Urve Palo sõnavõtust jäi kõlama, et maailm ei ole kunagi olnud nii väike kui täna: ükski sihtkoht pole liiga kaugel ja reisimine on muutunud mugavusteenusest taskukohasemaks tarbekaubaks. Ta lisas, et innovatsioon ja digitaalsed lahendused aitavad Euroopa turismitööstusel suurendada konkurentsivõimet. „Reisijad tahavad tänapäeval järjest enam oma reise ise planeerida ja teha seda mugavalt kodust lahkumata, mistõttu peab kõik alates lennupiletitest kuni sihtkoha atraktsioonide ja ühistranspordini olema kergelt kättesaadav. On tähtis, et seda mõistaksid üheselt kõik liikmesriigid ning seda peetaks silmas ka strateegiate, ärimudelite ning ühise seadusloome ajakohastamisel,“ sõnas minister.

EASi turismiarenduskeskuse direktori Tarmo Mutso nägi tippkohtumisel kahte olulist eesmärki: "Ühelt poolt propageerida innovaatiliste ja digitaalsete tehnoloogiate kasutamist ja teiselt poolt kinnistada meie tänast kuvandit selle valdkonna veduri ja eestkõnelejana.“

Üks peakõnelejatest oli ÜRO turismijuht Taleb Rifai, kes peab Eestit stagneerunud turismitööstuse uuendamise potentsiaalseks liidriks. Ajakirjandusele intervjuud andes rõhutas ta, et Eesti saab end esile tõsta kui loodussäästlikku ja vastutustundlikku reisisihtkohta. Rifai sõnul on Eestil seda palju lihtsam teha kui näiteks Prantsusmaal, mis võib küll säästlikkusest rääkida, kuid praktikas on väga suur ja kompleksne riik.

Rifai arvates peaks turism kasutama nii innovatsiooni kui ka traditsioonide parimaid palu. Näiteks tõi ta välja, et hotelle juhitakse samamoodi kui sadu aastaid tagasi, samas kui tänaste võimaluste juures on näiteks võimalik maksta majutusteenuse eest ka kasutatud ressursside põhiselt. Kui innovatsiooniga kombineerida inimeste soovi romantika ja retrohõnguliste elamuste järele, ongi sündinud parimas vormis turismielamus.

Loe Taleb Rifai huvitavaid mõtteid ja soovitusi EPLi Ärilehest.

Sündmuse kajastusest veel: