Tule maailmakoristuspäevale koos kollektiivi, kooli või perega! Kogu info siit

Allikas: Arne Adar, Visit Estonia

Tule maailmakoristuspäevale koos kollektiivi, kooli või perega! Kogu info siit

Sellest on möödas juba enam kui 10 aastat, kui eestimaalased tulid esmakordselt kokku, et oma riik üheskoos puhtaks teha. 5 tunniga koristasid rohkem kui 50 000 inimest kokku 10 000 tonni prügi. 2018. aastal tähistas Eesti liikumise "Teeme ära!" 10. aastapäeva. Selle aja jooksul on talgupäev muutunud rahvusvaheliseks ja oma kodumaad on koristanud pea 20 miljonit inimest enam kui 100 riigist üle maailma.

Sel aastal toimub maailma koristamise päev 17. septembril.

MIDA ja KUS KORISTADA?

Prügi on kõikjal. Korraldajad ütlevad, et sel aastal innustame koristuspäeval märkama eelkõige väikeprügi, sealhulgas suitsukonisid, mida leídub ohtralt parklates, bussipeatustes ja teepervedel."Eelkõige kutsume osalejaid üles koristama oma kodukanti, näiteks lasteasutuse ümbrust, kodu- ja linnatänavaid, parke ja randasid," ütlevad nad.

Südameasjaks on sel aastal ka veekogud, sealhulgas jõed ja järved, kuid eelkõige Läänemere ja selleäärsed rannad. Registreeru üritusele siin.

Koostöös 17. septembril toimuva Metsarahvapäevaga kutsume kõiki ka matkadele ja retkedele, mille käigus on loomulikult eesmärk koristadagi.

Nimekirja avalikest koristustalgutest leiad siit.

Tule koristama oma kooli, lasteaia, kollektiivi või lihtsalt perega.

Vaata täpsemat infot ka Maailmakoristuspäeva kodulehelt.

Puhas õhk, puhas meri, puhas toit

Foto: Mariann Liimal, Visit Estonia

Eesti inimesed on juba varasest lapsepõlvest harjunud sellega, et kodu pole mitte ainult 4 ümbritsevat seina, vaid vaid ka koduümbrus, põllud, metsad ja järved-jõed, mille lähedal me elame. Eesti toit ja õhk on ühed puhtaimad kogu maailmas. Seega pole üllatav, et just siin sündis idee muuta kogu meie planeet puhtaks.

Eestlased oskavad asju organiseerida

Foto: Jarek Jõepera

Eestlased teavad, kuidas asjad liikuma panna. Seda tõestab ka meie laulu- ja tantsupidude traditsioon, mis sai alguse juba 19. sajandil ning mida peetakse Eesti kaasaegse ajaloo üheks kõige võimsamaks ürituseks. Üleilmne koristuspäev toimus 15. septembril 2018 ning tegi koos päikesega maakerale tiiru peale – see algas hommikul kell 10.00 Uus-Meremaal ning lõppes 36 tundi hiljem Hawaiil. Selle aja jooksul koristati kogu planeedilt miljoneid tonne prügi. Aktsiooni peastaap paiknes Tallinnas, kuhu koondusid kogu maailma koristuspäeva tulemused ja info. Siit juhiti ka globaalset teleülekannet ja vahendati telepilti üle kogu planeedi.

Tänu ülemaailmsele koristuspäevale astuvad üheskoos puhtama looduse eest välja miljonid inimesed. Eesmärk on seada ühiselt sammud puhtama maailma suunas, juhtida tähelepanu globaalsele prügiprobleemile ning otsida sellele lahendusi. Tegemist on kogu maailma ajaloo kõige suurema kodanikualgatusega, mis on alguse saanud Eestist ja ka mille juhtimine toimub Eestist.

Viimati muudetud: 14.09.2022