Pärnu rand

Allikas: Sven Zacek

Pärnu

Kui soovid näha sõpru, kellega sul pole õnnestunud terve aasta vältel kohtuda, kohtad neid suvel Pärnus. Sügisel ja talvel on linnas mõnus veeta spaanädalavahetus. Pärnu on aasta läbi ka rahvusvahelisel tasemel konverentsilinn, kus saad edukalt korraldada oma firmaüritusi.

Pärnu on Eesti suurim omavalitsus, selle pindala on 858 km². Muide, umbes sama suur (892 km²) on ka Saksamaa suurim linn Berliin. Pindala suurusega on Pärnu maailma esisajas, jättes selja taha sellised suurlinnad nagu Milano, Ateena, Viini, Buenos Airese, Barcelona, Toronto ja Hamburgi, samuti Kopenhaageni, Stockholmi ja Amsterdami. Siiski - vaatamata suurele pindalale elab Pärnus ühel ruutkilomeetril kõigest 60 inimest!

Nagu teisedki Eesti kuurortlinnad, sai ka 1996. aastast suvepealinna tiitlit kandev Pärnu linn tuntud kuurordiks juba 19. sajandil. Tänagi pakuvad ajalooline rannapark purskkaevudega ja mänguväljakud mõnusat puhkust igas vanuses külastajatele ning kaunis rannapromenaad sobib hästi jalutamiseks.

Suvel toovad valge liivaga rand, soe merevesi, klubid, kohvikud ja kontserdid kokku tuhandeid inimesi. Broneeri majutus aegsasti, sest rannahooajal on Pärnus kuus korda rohkem inimesi kui muidu!

Talvel uisuta südalinna liuväljal, jaluta mööda Pärnu jõe siledat jääd ning naudi jääpurjekate ja jääsurfarite võidusõitu mere ääres. End soojendada ja õhtuid veeta saad mõnes spaas, mida leidub linnas igale maitsele. Maakonnas saad nautida jääkalastusretki merel, räätsa- ja tõukekelgumatku ja rakendisõite kelgukoertega.

Pärnu keskuslinnas on üle 85 km kergliiklusteid, mida mööda jalutada või kus tervisesporti teha. Tuntuim neist on Pärnu linna kahte silda ühendav Jüri Jaansoni tervisespordirada. Proovi ka veesporti: purjetamist ja veesuusatamist. Kajakiga pääsed lähedal asuvatele laidudele.

Kultuuri-Pärnus toimuvad festivalid: dokumentaal- ja antropoloogiafilmide festival, Järvi Akadeemia, orelifestival, bluusi- ja hansapäevad, kunstide öö Augustiunetus. Samuti on kuurortlinn maiuspala arhitektuurihuvilisele, pakkudes eri aastakümnete funktsionalismi kõrvuti romantiliste villade ja modernsete klaashoonetega. Pärnus asub suurim puitvillade rajoon Eestis!

Kunstigurmaane ootavad väiksed galeriid ja moodsa kunsti sündmused, õpihimulisi koolitused Maarja-Magdaleena Gildis.  

Ainsana Eesti asulatest on Pärnus linnalehmad: veiseid karjatatakse mereäärse rannaniidu hooldamiseks.

Linnapuhkuse mitmekesistamiseks on hea teha väljasõite. Külasta mereäärset Kabli küla, mis on hea linnuvaatluspaik, ning kaunist Valgeranda. Lähedal asuvad ka Eesti tuntuimad loodusturismi sihtkohad Soomaa Rahvuspark ja Matsalu Rahvuspark ning üks eksootilisemaid paiku kogu Eestimaal, Kihnu saar. Lastega peresid ootab Baltimaade suurim teemapark Lottemaa. Avasta ka Romantilise Rannatee ilusad maastikud ja põnevad pakkumised.

Lähedal asuvad ka Eesti tuntuimad loodusturismi sihtkohad Soomaa Rahvuspark ja Matsalu Rahvuspark ning üks eksootilisemaid paiku kogu Eestimaal, Kihnu saar.

2020. aasta hilissügisel valiti Pärnu Läänemere maade kõige jätkusuutlikumaks sihtkohaks. Linn eristub teistest mere ja jõgede, randade ja promenaadide, rohkete parkide, alleede ja metsatukkade poolest. Maastiku mitmekesine elurikkus ja puhkeväärtus on Pärnu linnast kujundanud 180-aastase ajalooga kuurordi, mistõttu on looduslike eeliste säilitamine ja väärtustamine linna arendamisel üheks olulisemaks eesmärgiks. Omanäolise Pärnu trump on inimsõbralik, hästi toimiv ja atraktiivne elukeskkond, mille keskmeks on elav ja kompaktne ajalooline linnasüda.

Pärnu kuulub ka 2020 Sustainable Top100 sihtkohtade hulka. Rahvusvahelist kestliku turismi edulugude konkurssi korraldab Green Destinations, et tunnustada sihtkohti, kes töötavad selle nimel, et muuta sihtkoha külastaja kogemust kestlikumaks ja väärtuspõhisemaks. Pärnu edulooks on kaitsealuse rannaniidu külastajatele avamise ja lehmade abil rannaniidu korrastamise lugu. Natura2000 kaitse alla kuuluvad rannaniidud paiknevad Pärnu ranna ehk linna kõige suurema atraktsiooni kõrval. See tekitas algselt palju meelehärmi, sest kaitseala oma rangete piirangutega pani piiri ranna-ala laienemise võimalustele. Töö käigus leiti lahendus küsimusele, kuidas külastajatele kaitseala loodusväärtusi tutvustada, panna neid seda väärtustama ning pakkuda neile vaheldust rannaliival peesitamisele. Tänaseks on kaitsealal looduse õpperada ja vaatetornid ning rannaniite hooldavad linnalehmad.

Kuhu minna ja mida teha

Teave otsingutulemuste kuvamise kohta kasutustingimuste punktis 12.